cin_vodeca.jpg

60 godina poligona "Nikinci"

05. 05. 2011

Svečanim skupom na poligonu "Nikinci" obeležena je šezdesetogodišnjica postojanja i rada jedinog opitnog poligona u Republici Srbiji. Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane gospodin Igor Jovičić, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse gospodin Ilija Pilipović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, poslovni partneri, saradnici, penzionisani i sadašnji zaposleni na poligonu.

O istorijatu i osnovnim delatnostima poligona govorio je komandant, potpukovnik Željko Kiždobranski. On je istakao da je poligon "Nikinci" od svog osnivanja, 03. maja 1951. godine, do danas ispitao gotovo svo naoružanje koje je usvojeno u operativnu upotrebu Vojske Srbije, te da se osnovne aktivnosti poligona realizuju kroz: završna i razvojna ispitivanja, interna i verifikaciona ispitivanja, kontrolno-tehnička gađanja i pokazna gađanja za domaće i strane delegacije. Takođe je naglasio da se danas na poligonu realizuje oko 300 ispitivanja godišnje i da se broj povećava iz godine u godinu.

Potom se skupu obratio direktor Tehničkog opitnog centra, pukovnik Goran Stojanović, koji je prisutne goste upoznao sa modernizacijom poligona "Nikinci" u proteklih nekoliko godina, osvrnuvši se posebno na razvoj Bezbednosno-informacionog sistema i nabavku najsavremenijeg 3D multifrekventnog dopler radara danskog proizvođača "Weibel". Tokom svog izlaganja direktor Tehničkog opitnog centra je posebno naglasio značaj dalje modernizacije ispitno-merne opreme na poligonu, ulaganja u infrastrukturu, a poseban akcenat je dao na dalju potrebu obuke i edukacije ljudstva. Na kraju svog obraćanja istakao je očekivanja da bi poligon "Nikinci" kroz nekoliko godina mogao postati najmoderniji regionalni centar za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u ovom delu Evrope.

U drugom delu prezentacije direktora, gostima je prikazano ispitivanje generalno remontovane mine 120 mm za minobacač, koji su gosti imali priliku da direktno posmatraju iz svečane sale, a putem kamera postavljenih u okviru Bezbednosno-informacionog sistema.

Tokom svečanosti najistaknutijim organizacijama unutar Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i civilnim institucijama dodeljene su zahvalnice za uspešnu dugogodišnju saradnju sa poligonom "Nikinci" i Tehničkim opitnim centrom. 

U okviru obeležavanja 60 godina poligona "Nikinci" prikazan je i film o poligonu snimljen u produkciji Zastava-filma, a koji je specijalno izrađen za ovu namenu. 

 

Na kraju svečanosti gostima su prikazana sredstva, naoružanje i merna oprema koju poligon "Nikinci" koristi u svom svakodnenvom radu uz demonstraciju mogućnosti najnovijeg dopler radara.

 

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Važniji linkovi

Pratite nas