65 god CINVO.jpg

Обележена је 65. годишњица Полигона "Никинци"

05. 05. 2016

 U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci”, koji je u sastavu Tehničkog opitnog centra, juče je obeleženo 65 godina postojanja poligona „Nikinci”, koji je 1951. godine osnovan kao centralni opitni poligon za potrebe vojne industrije.

Svečanom skupu prisustvovali su general-major Dušan Stojanović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije, u ime načelnika Generalštaba, i zastavnik prve klase Milojko Milosavljević, glavni podoficir Vojske Srbije. Bili su prisutni i bivši komandanti poligona i penzionisani pripadnici tog centra.

O istorijatu i dosadašnjem radu te „laboratorije na otvorenom“, jedinstvene u zemlji i ovom delu Balkana, govorio je komandant Centra za ispitivanje NVO potpukovnik Tomo Figun. Potom se direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik prof. dr Slobodan Ilić osvrnuo na nabavke savremene opreme koje su realizovane tokom protekle godine, a kojima je osavremenjen rad na poligonu. On je govorio i o planovima opremanja i razvoja poligona.

Zaposlene je u ime načelnika Generalštaba i Kolegijuma načelnika Generalštaba pozdravio general-major Dušan Stojanović. On je istakao da poligon ima važno mesto u sistemu odbrane i uopšte u namenskoj industriji Srbije – tu se sprovode sva potrebna ispitivanja sredstava NVO koja se usvajaju u NVO Vojske Srbije ili će se izvoziti, a proizvod su domaće pameti i domaće vojne industrije.

General Stojanović je istakao da se svi zadaci na poligonu izvršavaju sa visokim stepenom rizika, koji se dnevno procenjuje, jer se tu svakodnevno ispitiju ubojna i minsko-eksplozivnih sredstva i, kako je sa zadovoljstvom ocenio, ti se zadaci izvršavaju maksimalno bezbedno.

On je naglasio da pripadnici Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci” rade u skladu sa svojom strukom, da su posvećeni poslu i da odgovorno izvršavaju sve postavljene im zadatke. Zaposlenima je preneo pohvale za njihov rad, koje im je uputio načelnik Generalštaba, i posebno pozdravio prisutne bivše komandante poligona.

Zaslužnim pojedincima tog jedinstvenog centra uručene su stimulativne mere – nagrade i priznanja.

Na kraju svečanosti prikazana su dva filma – jedna o ispitivanjima na poligonu „Nikinci”, a drugi o našem naučniku Milutinu Milankoviću.

Potom su prisutni mogli da pogledaju taktičko-tehnički zbor na kome je prikazana savremena merna oprema kojom raspolaže današnji Centar za ispitivanje naoružanja i vojne opreme, a deo postavke bio je posvećen i našem naučniku Milankoviću.

Program obeležavanja jubileja završen je sportskim aktivnostima.

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Važniji linkovi

Pratite nas