thumb_D2011092031387.jpg

Potpukovniku Ristiću najveće priznanje aeromitinga CIAF 2011

05. 09. 2011

Nastup potpukovnika Miodraga Ristića iz Tehničkog opitnog centra na avionu “orao” Vojske Srbije dobio je nagradu organizatora aeromitinga CIAF 2011 za najbolji letni prikaz na toj međunarodnoj vazduhoplovnoj manifestaciji. CIAF 2011 (Czech International Air Fest – Češki međunardoni aeromiting) je najveća manifestacija te vrste u Češkoj Republici te koja se održava u gradu Hradec Kralove.

Pred nekoliko desetina hiljada posetilaca, dva dana aeromitinga potpukovnik Ristić demostrirao je vrhunsko umeće pilotiranja avionom J-22 “orao”. Potpukovnik Ristić leti na “orlu” od 1991. godine, a prikazuje ga na domaćim i međunarodnim manifestacijama od 2004. godine. Na tom tipu aviona ima više od 900 časova naleta.

I sam pomalo iznenađen izborom za najboljeg na aeromitingu , potpukovnik Ristić kome je ovo jedan od najlepših trenutaka u letačkoj karijeri, istakao je kako to nije lično, već timsko priznanje, pre svega tehničkoj ekipi koja pruža podršku nastupima “orla” u Srbiji i van nje, ali i celom TOC-u i Vojsci Srbije.

Načelnik štaba komande ViPVO pukovnik Duško Žarković, koji predvodi delegaciju MO i VS u Češkoj, po završetku aeromitinga ocenio je da su organizatori i kolege iz češkog i drugih vazduhoplovstava odlično prihvatili srpske vazduhoplovce što potvrđuje i dobijeno priznanje, kao i očekivanje domaćina da će avione sa oznakama srpskog vazduhoplovstva i ubuduće viđati na svom nebu.

Pored zemlje domaćina Češke, na CIAF 2011 učestvovali su vojni i civilni avijatičari sa ukupno oko 80 vazduhoplova iz Slovačke, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Poljske, Belgije, Francuske, Mađarske, Latvije, SAD i Srbije. Nagradu za najbolji grupni prikaz dobila je poljska akrobatska grupa “Orlici” a pripadnicima britanskog Kraljevskog ratnog vazduhopolovstva (RAF) pripalo je priznanje za najbolju postavku na izložbenom delu.
 
(Preuzeto sa sajta Ministarstva odbrane Republike Srbije)

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Važniji linkovi

Pratite nas