GoranSavic.jpg

Председник Николић постхумно одликовао пилота мајора Горана Савића

08. 10. 2012

Председник Републике Србије, Томислав Николић донео је 28. септембра 2012. године, Указ о додели одликовања, Златне медаље за храброст „Милош Обилић“ мајору Горану Савићу, постхумно, за испољену храброст и дело личног херојства. У образложењу одликовања наведено је да је Савић (39) жртвовао свој живот да би сачувао друге.

Мајор Горан Савић је рођен 5. децембра 1973. године у Зеници, од оца Мијаила и мајке Радмиле.

По завршетку основне школе, уписује Војну гиманзију коју завршава са одличним успехом као ученик 20. класе 1993. године. Исте године уписао је 50. класу Војне академије - смер авијације, коју је завршио 1997. године. Том приликом је произведен у чин потпоручника са звањем официра - пилота Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.

Своју професионалну каријеру започео је у 242. ловачко-бомбардерској авијацијској ескадрили, а наставио у 251. ловачко-бомбардерској авијацијској ескадрили и 252. мешовитој авијацијској ескадрили. У пилотској каријери остварио је велике домете. Носилац је већег броја признања и награда. Летео је на више типова авиона и био дугогодишњи наставник летења, при чему је постигао запажене резултате у обуци младих пилота.

Блиставу официрску каријеру крунисао је добијањем звања фабричког пробног пилота обављајући дужност референта за безбедност летења у одсеку за летачке послове, Центра за летна испитивања Техничког опитног центра.

Поводом обележавања сто година српског војног ваздухопловства, 2. септембра 2012. године, на међународном аеромитингу „Батајница 2012“, од три соло наступа један је био и наступ мајора Горана Савића, на авиону Супергалеб Н-62. Тај његов први јавни наступ задивио је све који су пратили ову манифестацију и привукао велику пажњу медија.

За све време службовања оцењиван је највишим службеним оценама.

Мајор Горан Савић је иза себе оставио супругу и двоје малолетне деце.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Важнији линкови

Пратите нас