ИСТОРИЈАТ

 

Први командант ТОЦ-аРазвој и истраживање у области наоружања и војне опреме има дугу традицију у Српској Војсци. Прва ваздухопловна опитна група формирана је 14. децембра 1933. Након другог светског рата, 1945.год. формирана је Централна војнотехничка лабораторија. Исте године је конституисан Ваздухопловни опитни центар (ВОЦ), који је наставио традиције Ваздухопловне опитне групе. Године 1951. основан је полигон Никинци, централни опитни полигон за потребе војне индустрије.
 
Технички опитни центар (ТОЦ) је формиран 22.03.1973. године, трансформацијом седам војнотехничких института копнене војске. У састав ТОЦ-а ушли су делови ранијих института, који су се бавили испитивањем и оцењивањем квалитета средстава наоружања и војне опреме и опитни полигони "Никинци" и "Превлака". Полигон "Превлака" је 1992. године измештен на другу локацију и реорганизован у опитни полигон "Луштица".
 
Морнарички опитни центар формиран је 1980. год. са седиштем у поморској војној бази “Лора” у Сплиту. До 1991. год. МОЦ је радио ослоњен на Бродарски институт из Загреба. Након распада бивше државе МОЦ је предислоциран у Тиват са седиштем у Морнаричком техничком ремонтном заводу “Сава Ковачевић” где је наставио рад као овлаштени орган за испитивање Сектора за ратну морнарицу ГШВЈ.
 
Захваљујући постигнутим резултатима, Технички опитни центар је 27. априла 1983. године уписан у регистар војних научних установа.
 
Савезна влада је у јуну 1998. године донела одлуку о давању сагласности на Статут Техничког опитног центра, чиме је ТОЦ добио статус војне научне установе у облику истраживачког центра.
 
Решењем Министра одбране од 01.08.2006. године у састав Техничког опитног центра интегрисани су Ваздухопловни опитни центар и Морнарички опитни центар. Према новој организацији Техничког опитног центра, у његовом саставу више се не налази полигон "Луштица".
 

Технички опитни центар своју делатност обавља на три локације. Седиште и највећи број лабораторија налази се у Београду, ул. Војводе Степе 445. Центар за испитивање наоружања и војне опреме смештен је у селу Никинцу, између градова Шабац и Рума. Центар за летна испитивања и Сектор за ваздухопловна средства налазе се на аеродрому Батајница, надомак Београда.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Важнији линкови

Пратите нас