Техничком опитном центру додељена златна медаља МАКИНОВА

26. 10. 2011

Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су на 31. међународној изложби иновација „МАКИНОВА 2011“ која је од 18. до 22. октобра одржана у Скопљу, Република Македонија, у оквиру 31. међународног сајма технике „ТЕХНОМА 2011“. Од 94 експоната на овогодишњој изложби, 54 су представили домаћи излагачи, а 41 инострани аутори.

Министарство одбране и Војска Србије представљени су са три иновације чији су аутори из Војнотехничког института и Техничког опитног центра. Иновације су презентовали мр Душан Врачарић из Војнотехничког института и мајор др Далибор Петровић из Управе за стратегијско планирање.

Проналасци представника Министарства одбране и Војске Србије изазвали су велико интересовање, како посетилаца тако и стручног жирија, о чему сведоче и награде које су добили.

Златне медаље „МАКИНОВА“ додељене су ВТИ-ју за проналазак „Технологија израде детонационог сечива мале линарне масе експлозивног пуњења“ аутора Душана Врачарића, Славице Терзић и Драгана Илића и ТОЦ-у за проналазак „Падобрански аквизициони систем“ аутора капетана Небојше Лукића. Златна медаља „ЕКОНОВА“ додељена је ВТИ-ју за проналазак „Црево еластично за гориво“ аутора Милана Божиновића док је специјално признање „Златна плакета“ додељено мајору Далибору Петровићу „за посебан допринос проналазаштву и инвентивном стваралаштву“.

Пре тога, капетан Лукић је на Међународној изложби под називом "Проналазаштво - Београд 2011" освојио златну медаљу са ликом Николе Тесле.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Важнији линкови

Пратите нас