cin_vodeca.jpg

60 година полигона "Никинци"

05. 05. 2011

Свечаним скупом на полигону "Никинци" обележена је шездесетогодишњица постојања и рада јединог опитног полигона у Републици Србији. Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране господин Игор Јовичић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе господин Илија Пилиповић, представници Министарства одбране и Војске Србије, пословни партнери, сарадници, пензионисани и садашњи запослени на полигону.

О историјату и основним делатностима полигона говорио је командант, потпуковник Жељко Киждобрански. Он је истакао да је полигон "Никинци" од свог оснивања, 03. маја 1951. године, до данас испитао готово сво наоружање које је усвојено у оперативну употребу Војске Србије, те да се основне активности полигона реализују кроз: завршна и развојна испитивања, интерна и верификациона испитивања, контролно-техничка гађања и показна гађања за домаће и стране делегације. Такође је нагласио да се данас на полигону реализује око 300 испитивања годишње и да се број повећава из године у годину.

Потом се скупу обратио директор Техничког опитног центра, пуковник Горан Стојановић, који је присутне госте упознао са модернизацијом полигона "Никинци" у протеклих неколико година, осврнувши се посебно на развој Безбедносно-информационог система и набавку најсавременијег 3Д мултифреквентног доплер радара данског произвођача "Weibel". Током свог излагања директор Техничког опитног центра је посебно нагласио значај даље модернизације испитно-мерне опреме на полигону, улагања у инфраструктуру, а посебан акценат је дао на даљу потребу обуке и едукације људства. На крају свог обраћања истакао је очекивања да би полигон "Никинци" кроз неколико година могао постати најмодернији регионални центар за испитивање наоружања и војне опреме у овом делу Европе.

У другом делу презентације директора, гостима је приказано испитивање генерално ремонтоване мине 120 мм за минобацач, који су гости имали прилику да директно посматрају из свечане сале, а путем камера постављених у оквиру Безбедносно-информационог система.

Током свечаности најистакнутијим организацијама унутар Министарства одбране и Војске Србије, као и цивилним институцијама додељене су захвалнице за успешну дугогодишњу сарадњу са полигоном "Никинци" и Техничким опитним центром. 

У оквиру обележавања 60 година полигона "Никинци" приказан је и филм о полигону снимљен у продукцији Застава-филма, а који је специјално израђен за ову намену. 

На крају свечаности гостима су приказана средства, наоружање и мерна опрема коју полигон "Никинци" користи у свом свакодненвом раду уз демонстрацију могућности најновијег доплер радара.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Важнији линкови

Пратите нас