65 god CINVO.jpg

Обележена је 65. годишњица Полигона "Никинци"

05. 05. 2016

У Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци”, који је у саставу Техничког опитног центра, јуче је обележено 65 година постојања полигона „Никинци”, који је 1951. године основан као централни опитни полигон за потребе војне индустрије.

Свечаном скупу присуствовали су генерал-мајор Душан Стојановић, начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије, у име начелника Генералштаба, и заставник прве класе Милојко Милосављевић, главни подофицир Војске Србије. Били су присутни и бивши команданти полигона и пензионисани припадници тог центра.

О историјату и досадашњем раду те „лабораторије на отвореном“, јединствене у земљи и овом делу Балкана, говорио је командант Центра за испитивање НВО потпуковник Томо Фигун. Потом се директор Техничког опитног центра пуковник проф. др Слободан Илић осврнуо на набавке савремене опреме које су реализоване током протекле године, а којима је осавремењен рад на полигону. Он је говорио и о плановима опремања и развоја полигона.

Запослене је у име начелника Генералштаба и Колегијума начелника Генералштаба поздравио генерал-мајор Душан Стојановић. Он је истакао да полигон има важно место у систему одбране и уопште у наменској индустрији Србије – ту се спроводе сва потребна испитивања средстава НВО која се усвајају у НВО Војске Србије или ће се извозити, а производ су домаће памети и домаће војне индустрије.

Генерал Стојановић је истакао да се сви задаци на полигону извршавају са високим степеном ризика, који се дневно процењује, јер се ту свакодневно испитију убојна и минско-експлозивних средства и, како је са задовољством оценио, ти се задаци извршавају максимално безбедно.

Он је нагласио да припадници Центра за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци” раде у складу са својом струком, да су посвећени послу и да одговорно извршавају све постављене им задатке. Запосленима је пренео похвале за њихов рад, које им је упутио начелник Генералштаба, и посебно поздравио присутне бивше команданте полигона.

Заслужним појединцима тог јединственог центра уручене су стимулативне мере – награде и признања.

На крају свечаности приказана су два филма – једна о испитивањима на полигону „Никинци”, а други о нашем научнику Милутину Миланковићу.

Потом су присутни могли да погледају тактичко-технички збор на коме је приказана савремена мерна опрема којом располаже данашњи Центар за испитивање наоружања и војне опреме, а део поставке био је посвећен и нашем научнику Миланковићу.

Програм обележавања јубилеја завршен је спортским активностима.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Важнији линкови

Пратите нас