thumb_D2011092031387.jpg

Потпуковнику Ристићу највеће признање аеромитинга CIAF 2011

05. 09. 2011

Наступ потпуковника Миодрага Ристића из Техничког опитног центра на авиону “орао” Војске Србије добио је награду организатора аеромитинга CIAF 2011 за најбољи летни приказ на тој међународној ваздухопловној манифестацији. CIAF 2011 (Czech International Air Fest – Чешки међунардони аеромитинг) је највећа манифестација те врсте у Чешкој Републици те која се одржава у граду Храдец Кралове.

Пред неколико десетина хиљада посетилаца, два дана аеромитинга потпуковник Ристић демострирао је врхунско умеће пилотирања авионом Ј-22 “орао”. Потпуковник Ристић лети на “орлу” од 1991. године, а приказује га на домаћим и међународним манифестацијама од 2004. године. На том типу авиона има више од 900 часова налета.

И сам помало изненађен избором за најбољег на аеромитингу , потпуковник Ристић коме је ово један од најлепших тренутака у летачкој каријери, истакао је како то није лично, већ тимско признање, пре свега техничкој екипи која пружа подршку наступима “орла” у Србији и ван ње, али и целом ТОЦ-у и Војсци Србије.

Начелник штаба команде ВиПВО пуковник Душко Жарковић, који предводи делегацију МО и ВС у Чешкој, по завршетку аеромитинга оценио је да су организатори и колеге из чешког и других ваздухопловстава одлично прихватили српске ваздухопловце што потврђује и добијено признање, као и очекивање домаћина да ће авионе са ознакама српског ваздухопловства и убудуће виђати на свом небу.

Поред земље домаћина Чешке, на CIAF 2011 учествовали су војни и цивилни авијатичари са укупно око 80 ваздухоплова из Словачке, Велике Британије, Немачке, Француске, Пољске, Белгије, Француске, Мађарске, Латвије, САД и Србије. Награду за најбољи групни приказ добила је пољска акробатска група “Орлици” а припадницима британског Краљевског ратног ваздухополовства (RAF) припало је признање за најбољу поставку на изложбеном делу.

(Преузето са сајта Министарства одбране Републике Србије)

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Важнији линкови

Пратите нас