DanVOC85br6.JPG

Обележавање 85. година испитивања у области ваздухопловства

17. 12. 2018

Дана 14. децембра 2018. године, у Центру за летна испитивања и Сектору за ваздухопловна средства Техничког опитног центра на аеродрому Батајница, обележен je јубилеј 85 година континуираног испитивања ваздухоплова, ваздухопловог наоружања, ваздухопловне опреме, падобрана и падобранске опреме.
Институционализовано испитивање у области ваздухопловства започето је формирањем Ваздухопловне опитне групе (ВОГ), 14. децембра 1933. Интензиван развој ваздухопловства и ваздухопловне индустрије у Краљевини Југославији захтевао је формирање капацитета за испитивање новопројектованих ваздухоплова.
  
Свој рад ВОГ је прекинула током Другог светског рата, а одмах након завршетка, 03.септембра.1945. године формиран је Ваздухопловно-технички центар (ВТЦ). Пошто је неколико предратних припадника ВОГ било укључено у рад ВТЦ, може се сматрати, да је успостављен својеврстан континуитет испитивања у области ваздухопловства, прекинут само ратним збивањима. Већ током 1946.године ВТЦ се препотчињава Ваздухопловно-техничком институту као VII одељење за примењени лет. Због нарастајућих потреба и интензивног развоја ваздухопловства Команда ЈРВ се одлучила да поново формира посебан ваздухопловни центар способан да спроводи сва вздухопловна испитивања. Тако је у јануару 1949.године формиран Ваздухопловни опитни центар (ВОЦ). Од 2006. године, ВОЦ је ушао у састав Техничког опитног центра, под данашњим називима Центар зе летна испитивања и Сектор за ваздухопловна средства.
  
У богатој историји српске авијације на пољу испитивања у области ваздухопловства, остаће записано да је извршено испитивање преко 200 домаћих и страних ваздухоплова, такође је испитано и преко 100 падобрана свих врста, велики број врста и типова ваздухопловног наоружања, електро и електронске опреме, ваздухопловних мотора и система, домаћег и страног порекла.
Обележавање овог значајног јубилеја представља сећање на генерације ваздухопловних стручњака и опитних пилота и падобранаца који су дали свој допринос развоју домаће ваздухопловне индустрије и технолошком напретку наше државе.
  

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Важнији линкови

Пратите нас