dan_TOCv.jpg

Обележен Дан Техничког опитног центра

21. 03. 2015

Дан Техничког опитног центра – 22. март обележен је јуче свечаним скупом у Центру за испитивање НВО те установе у Никинцима. Скупу су присуствовали представници Управе за планирање и развој (Ј-5) Генералштаба Војске Србије, запослени и пензионисани припадници ТОЦ-а.
Пуковник Горан Десанчић из Управе за планирање и развој честитао је запосленима Дан ТОЦ-а и пренео честитке начелника те управе генерал-мајора Душана Стојановића и свих припадника Управе. Он је том приликом истакао:

– У години у којој обележавате 42 године постојања и много више година рада постигле сте завидне резултате. Будите поносни на то, а Управа за планирање и развој поносна је на вас. Генерације будућих војника ове војске радиће са средствима која су прошла кроз ваше руке, искуство и знање и са вашом проценом и сертификатом безбедно ће са њима радити и бранити ову земљу.

Пуковник Десанчић је нагласио да су припадници ТОЦ-а дали и немерљив допринос у подизању и враћању на некадашње место одбрамбене индустрије Србије.

О резултатима рада Техничког опитног центра говорио је његов директор пуковник проф. др Слободан Илић. Он је подсетио на чињеницу да су, иако ТОЦ постоји 42 године, његове организационе целине знатно старије – полигон Никинци постоји од 1951, а ваздухопловни део, некадашњи Ваздухопловни опитни центар, ове године обележава 82 године рада.
Директор ТОЦ-а је рекао да је од броја средстава која су испитивана између две прославе празника те установе, значајније то штo су Генералштабу изнели техничку истину о средствима која су испитивали. Он је издвојио успешна прошлогодишња испитивања возила ФАП 3240, авиона „ласта”, задатке у вези са метролошком делатношћу.

– На овом месту је у протеклој години испаљено више од 4000 пројектила, око 600 ракета, а ако би се бројала и муниција калибра испод 76 милиметара, у Никинцима је кроз ваздух летело више од 130.000 пројектила. Наша колеге из Никинаца су из земље извадили 199 неексплодираних пројектила и уништили их – истакао је пуковник проф. др Илић.

Он је навео и имена значајних појединаца за рад те установе – пуковника Мирка Замлакара и његових пилота, мајора Далибора Јовановића и Мирослава Јовановић, Зорана Илића, те напредне идеје Јована Босића и опитног падобранца заставника Слободана Николића.
Директор ТОЦ-а је, такође, најавио да ће од половине априла на полигону Никинци почети значајни инвестициони радови.
– Мислим да ћемо наредне године, за 65. годишњицу полигона, први пут моћи да обиђемо полигон у војном моторном возилу, а да при том нигде не пресецамо јавне комуникације, које користе цивилна лица, и да ћемо полигон оградити, ради безбедности мештана околних села.

Очекујемо ове године велики посао око испитивања нулте серије авиона „ласта”. То неће бити само испитивање авиона већ и паралелна обука са припадницима 204. ваздухопловне бригаде. Наравно, очекују нас и испитивања мобилних чворишта, која најављује Војнотехнички институт, а и еталонирање наших еталона у иностранству и набавка нових.

Ове године је Управа за планирање и развој доделила значајна средства ТОЦ-у, која ће бити уложена у опремање те установе.

На крају свечаног скупа прочитана су имена награђених и похваљених припадника Техничког опитног центра.

 

Вест преузета  са сајта Војске Србије

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Важнији линкови

Пратите нас