Обележен Дан Техничког опитног центра

22. 03. 2012

У Техничком опитном центру Војске Србије у Кумодражу данас је обележена тридесетдевета годишњица постојања те установе. Свечаном скупу присуствовао је генерал-мајор проф. др Митар Ковач, начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије.

Директор ТОЦ-а пуковник доц. др Слободан Илић подсетио је на чињеницу да припадници те установе дају велики допринос очувању оперативних способности Војске Србије јер обезбеђују да се Војска опрема наоружањем и војном опремом провереног квалитета. 

– Извршавањем својих функционалних задатака запослени у овој установи на најбољи начин показују да је људски фактор пресудан у свим системима, а посебно  разнородним као што је овај наш. Бити у ТОЦ-у инжењер, истраживач, техничар, опитни возач, члан опитне посаде, опитни пилот не значи само имати одговарајућу стручну спрему, већ имати и специфична знања, вештине, таленат и пре свега вољу да се усавршавате током свог радног века, истакао је пуковник Илић.

Обраћајући се присутнима, генерал-мајор проф. др Митар Ковач подсетио је на период кад је постојало мишљење да је ТОЦ непотребан и кад се постављало питање да ли ће уопште опстати Војнотехнички институт и наменска индустрија.

– На  срећу, то мишљење се променило, а томе сте допринели и ви квалитетом свог рада. Генерал Ковач је то поткрепио примером:

– Било је случајева када се за Војску набављало неко средство познатог произвођача и када се говорило да у том случају ТОЦ нема шта да проверава и да је та оцена у реду. На крају се испоставило да су у вашој установи откривене мањкавости. Тада су они који су заговарали другачији став променили мишљење и рекли: – Да, треба нам таква институција.  Наш став је да Војска мора да зна шта добија од наоружања или опреме у своје редове. Није важно да ли је оружје или опрема из иностранства или домаће производње и развоја.  

Начелник Управе за планирање и развој на крају је истакао да ТОЦ мора стално да подиже квалитет испитивања наоружања и опреме и да непристрасност у раду треба да буде његова референца.

Подсећања ради у ТОЦ-у су у протеклом периоду испитана и верификована скоро сва техничка средства која се налазе у оперативној употреби у Војсци, што потврђује да је реч о једној од реномираних институција у систему одбране. Имају сертификовани систем менаџмента квалитетом према захтевима стандарда SRPS ISO 9001, а у раду примењују и стандарде SRPS ISO/IEC 17025, SRPS EN 45011 и SRPS ISO/IEC 17020.  


Вест преузета са сајта Војске Србије

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Важнији линкови

Пратите нас