Sl_40g_TOC-0.jpg

40 ГОДИНА ТЕХНИЧКОГ ОПИТНОГ ЦЕНТРА

22. 03. 2013

У Дому Гарде на Топчидеру данас је свечано обележено 40 година постојања Техничког опитног центра. Скупу су присуствовали представници Министарства одбране и Генералштаба ВС, предузећа наменске индустрије, научних институција и других организација.

О раду Техничког опитног центра говорио је директор, пуковник проф. др Слободан Илић. Он је подсетио на основну мисију ТОЦ-а – да испита и оцени квалитет свих средстава наоружања и војне опреме, произведених у земљи или у иностранству, која се уводе у наоружање Војске Србије, ради њене модернизације.

– Иза нас је период од 40 година рада и стечених искустава која су нам драгоцена  за стварање концепције даљег развоја установе. Она постоји и базирана је на реалним проценама технолошког развоја друштва у целини. Условно, та концепција има два тежишна задатка: сачувати постојеће кадровске и материјалне ресурсе и реализовати тежишне задатке у области основне делатности установе, и други развијати модерну институцију способну да одговори савременим технолошким изазовима у области испитивања и оцењивања квалитета средстава НВО.


Пуковник Илић је рекао да предстоји оптимизација испитних капацитета у систему одбране и објаснио да ће се у будућности, у систему одбране, тежити развијању јединствене функционалне способности за одређену врсту испитивања. Тиме би се обезбедила рационализација и минимизирање трошкова у процесу опремања Војске Србије.

Учесницима скупа обратио се начелник Управе за планирање и развој ГШ генерал-мајор Душан Стојановић. Генерал Стојановић је рекао:



- Имате чиме да се похвалите. Иза вас  су резултати онога што радите и онога што сте постигли. Они су мерљиви и утичу директно на способност војске кроз основну мисију коју извршавате а то је испитивање и оцењивање квалитета свих средстава НВО произведених у земљи и иностранству,  а који треба да се уведу у наоружање ВС.

Генерал Стојановић је додао да ТОЦ прати  трендове у области оцењивања, усаглашености, стандардизације, акредитације и метрологије. „Очекујем да у наредном периоду задржите достигнути ниво, потврдите сертификате, стекнете нове и постанете научна установа у складу са државном регулативом“.

У Техничком опитном центру у протеклом периоду израђено је око 2.400 елабората о завршним испитивањима средстава НВО, више од 5.000 извештаја о верификационим и хомолгационим испитивањима и више од 700 војних стандарда. Објављено је више од 100 радова на научно-стручним скуповима и у научно-стручним часописима широм света и више стотина радова у домаћим научно-стручним часописима и скуповима. У Центру за испитивање средстава НВО у Никинцима је за 40 година израђено више од 90.000 протокола о испитивањима, а у области метрологије у ТОЦ-у се годишње просечно еталонира око 1.200 еталона и мерила.

О томе како се данас ради у Техничком опитном центру, приказано је у филму „40 година ТОЦ-а“, у производњи „Застава филма“.

     

За дугогодишњу и успешну сарадњу у области опремања, испитивања и оцењивања квалитета средстава НВО, на скупу су додељене захвалнице фабрици „Милан Благојевић” из Лучана, Компанији „Слобода”, Чачак, Холдинг компанији „Крушик”, Ваљево, предузећу „Југоимпорт – СДПР”, авио-индустрији „Утва” из Панчева, Војнотехничком институту, Ваздухопловном заводу „Мома Станојловић” Дирекцији за мере и драгоцене метале, фирми „Квалитет” а.д., Ниш и уреднику магазина „Одбрана” Мири Шведић.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Важнији линкови

Пратите нас