dan_TOCv.jpg

Obeležen Dan Tehničkog opitnog centra

21. 03. 2015

Dan Tehničkog opitnog centra – 22. mart obeležen je juče svečanim skupom u Centru za ispitivanje NVO te ustanove u Nikincima. Skupu su prisustvovali predstavnici Uprave za planiranje i razvoj (J-5) Generalštaba Vojske Srbije, zaposleni i penzionisani pripadnici TOC-a.
Pukovnik Goran Desančić iz Uprave za planiranje i razvoj čestitao je zaposlenima Dan TOC-a i preneo čestitke načelnika te uprave general-majora Dušana Stojanovića i svih pripadnika Uprave. On je tom prilikom istakao:

– U godini u kojoj obeležavate 42 godine postojanja i mnogo više godina rada postigle ste zavidne rezultate. Budite ponosni na to, a Uprava za planiranje i razvoj ponosna je na vas. Generacije budućih vojnika ove vojske radiće sa sredstvima koja su prošla kroz vaše ruke, iskustvo i znanje i sa vašom procenom i sertifikatom bezbedno će sa njima raditi i braniti ovu zemlju.

Pukovnik Desančić je naglasio da su pripadnici TOC-a dali i nemerljiv doprinos u podizanju i vraćanju na nekadašnje mesto odbrambene industrije Srbije.

O rezultatima rada Tehničkog opitnog centra govorio je njegov direktor pukovnik prof. dr Slobodan Ilić. On je podsetio na činjenicu da su, iako TOC postoji 42 godine, njegove organizacione celine znatno starije – poligon Nikinci postoji od 1951, a vazduhoplovni deo, nekadašnji Vazduhoplovni opitni centar, ove godine obeležava 82 godine rada.
Direktor TOC-a je rekao da je od broja sredstava koja su ispitivana između dve proslave praznika te ustanove, značajnije to što su Generalštabu izneli tehničku istinu o sredstvima koja su ispitivali. On je izdvojio uspešna prošlogodišnja ispitivanja vozila FAP 3240, aviona „lasta”, zadatke u vezi sa metrološkom delatnošću.

– Na ovom mestu je u protekloj godini ispaljeno više od 4000 projektila, oko 600 raketa, a ako bi se brojala i municija kalibra ispod 76 milimetara, u Nikincima je kroz vazduh letelo više od 130.000 projektila. Naša kolege iz Nikinaca su iz zemlje izvadili 199 neeksplodiranih projektila i uništili ih – istakao je pukovnik prof. dr Ilić.

On je naveo i imena značajnih pojedinaca za rad te ustanove – pukovnika Mirka Zamlakara i njegovih pilota, majora Dalibora Jovanovića i Miroslava Jovanović, Zorana Ilića, te napredne ideje Jovana Bosića i opitnog padobranca zastavnika Slobodana Nikolića.
Direktor TOC-a je, takođe, najavio da će od polovine aprila na poligonu Nikinci početi značajni investicioni radovi.
– Mislim da ćemo naredne godine, za 65. godišnjicu poligona, prvi put moći da obiđemo poligon u vojnom motornom vozilu, a da pri tom nigde ne presecamo javne komunikacije, koje koriste civilna lica, i da ćemo poligon ograditi, radi bezbednosti meštana okolnih sela.

Očekujemo ove godine veliki posao oko ispitivanja nulte serije aviona „lasta”. To neće biti samo ispitivanje aviona već i paralelna obuka sa pripadnicima 204. vazduhoplovne brigade. Naravno, očekuju nas i ispitivanja mobilnih čvorišta, koja najavljuje Vojnotehnički institut, a i etaloniranje naših etalona u inostranstvu i nabavka novih.

Ove godine je Uprava za planiranje i razvoj dodelila značajna sredstva TOC-u, koja će biti uložena u opremanje te ustanove.

Na kraju svečanog skupa pročitana su imena nagrađenih i pohvaljenih pripadnika Tehničkog opitnog centra.

 

Vest preuzeta sa sajta Vojske Srbije

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Važniji linkovi

Pratite nas