Obeležen Dan Tehničkog opitnog centra

22. 03. 2012

U Tehničkom opitnom centru Vojske Srbije u Kumodražu danas je obeležena tridesetdeveta godišnjica postojanja te ustanove. Svečanom skupu prisustvovao je general-major prof. dr Mitar Kovač, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije.

Direktor TOC-a pukovnik doc. dr Slobodan Ilić podsetio je na činjenicu da pripadnici te ustanove daju veliki doprinos očuvanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije jer obezbeđuju da se Vojska oprema naoružanjem i vojnom opremom proverenog kvaliteta. 

– Izvršavanjem svojih funkcionalnih zadataka zaposleni u ovoj ustanovi na najbolji način pokazuju da je ljudski faktor presudan u svim sistemima, a posebno  raznorodnim kao što je ovaj naš. Biti u TOC-u inženjer, istraživač, tehničar, opitni vozač, član opitne posade, opitni pilot ne znači samo imati odgovarajuću stručnu spremu, već imati i specifična znanja, veštine, talenat i pre svega volju da se usavršavate tokom svog radnog veka, istakao je pukovnik Ilić.

Obraćajući se prisutnima, general-major prof. dr Mitar Kovač podsetio je na period kad je postojalo mišljenje da je TOC nepotreban i kad se postavljalo pitanje da li će uopšte opstati Vojnotehnički institut i namenska industrija.

– Na  sreću, to mišljenje se promenilo, a tome ste doprineli i vi kvalitetom svog rada. General Kovač je to potkrepio primerom:

– Bilo je slučajeva kada se za Vojsku nabavljalo neko sredstvo poznatog proizvođača i kada se govorilo da u tom slučaju TOC nema šta da proverava i da je ta ocena u redu. Na kraju se ispostavilo da su u vašoj ustanovi otkrivene manjkavosti. Tada su oni koji su zagovarali drugačiji stav promenili mišljenje i rekli: – Da, treba nam takva institucija.  Naš stav je da Vojska mora da zna šta dobija od naoružanja ili opreme u svoje redove. Nije važno da li je oružje ili oprema iz inostranstva ili domaće proizvodnje i razvoja.  

Načelnik Uprave za planiranje i razvoj na kraju je istakao da TOC mora stalno da podiže kvalitet ispitivanja naoružanja i opreme i da nepristrasnost u radu treba da bude njegova referenca.

Podsećanja radi u TOC-u su u proteklom periodu ispitana i verifikovana skoro sva tehnička sredstva koja se nalaze u operativnoj upotrebi u Vojsci, što potvrđuje da je reč o jednoj od renomiranih institucija u sistemu odbrane. Imaju sertifikovani sistem menadžmenta kvalitetom prema zahtevima standarda SRPS ISO 9001, a u radu primenjuju i standarde SRPS ISO/IEC 17025, SRPS EN 45011 i SRPS ISO/IEC 17020.  

 

Vest preuzeta sa sajta Vojske Srbije

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Važniji linkovi

Pratite nas