GoranSavic.jpg

Predsednik Nikolić posthumno odlikovao pilota majora Gorana Savića

08. 10. 2012

Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić doneo je 28. septembra 2012. godine, Ukaz o dodeli odlikovanja, Zlatne medalje za hrabrost „Miloš Obilić“ majoru Goranu Saviću, posthumno, za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva. U obrazloženju odlikovanja navedeno je da je Savić (39) žrtvovao svoj život da bi sačuvao druge.  

Major Goran Savić je rođen 5. decembra 1973. godine u Zenici, od oca Mijaila i majke Radmile.  

Po završetku osnovne škole, upisuje Vojnu gimanziju koju završava sa odličnim uspehom kao učenik 20. klase 1993. godine. Iste godine upisao je 50. klasu Vojne akademije - smer avijacije, koju je završio 1997. godine. Tom prilikom je proizveden u čin potporučnika sa zvanjem oficira - pilota Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane. 

Svoju profesionalnu karijeru započeo je u 242. lovačko-bombarderskoj avijacijskoj eskadrili, a nastavio u 251. lovačko-bombarderskoj avijacijskoj eskadrili i 252. mešovitoj avijacijskoj eskadrili. U pilotskoj karijeri ostvario je velike domete. Nosilac je većeg broja priznanja i nagrada. Leteo je na više tipova aviona i bio dugogodišnji nastavnik letenja, pri čemu je postigao zapažene rezultate u obuci mladih pilota. 

Blistavu oficirsku karijeru krunisao je dobijanjem zvanja fabričkog probnog pilota obavljajući dužnost referenta za bezbednost letenja u odseku za letačke poslove, Centra za letna ispitivanja Tehničkog opitnog centra. 

Povodom obeležavanja sto godina srpskog vojnog vazduhoplovstva, 2. septembra 2012. godine, na međunarodnom aeromitingu „Batajnica 2012“, od tri solo nastupa jedan je bio i nastup majora Gorana Savića, na avionu Supergaleb N-62. Taj njegov prvi javni nastup zadivio je sve koji su pratili ovu manifestaciju i privukao veliku pažnju medija. 

Za sve vreme službovanja ocenjivan je najvišim službenim ocenama. 

Major Goran Savić je iza sebe ostavio suprugu i dvoje maloletne dece.

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Važniji linkovi

Pratite nas