Tehničkom opitnom centru dodeljena zlatna medalja MAKINOVA

26. 10. 2011

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su na 31. međunarodnoj izložbi inovacija „MAKINOVA 2011“ koja je od 18. do 22. oktobra održana u Skoplju, Republika Makedonija, u okviru 31. međunarodnog sajma tehnike „TEHNOMA 2011“. Od 94 eksponata na ovogodišnjoj izložbi, 54 su predstavili domaći izlagači, a 41 inostrani autori.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije predstavljeni su sa tri inovacije čiji su autori iz Vojnotehničkog instituta i Tehničkog opitnog centra. Inovacije su prezentovali mr Dušan Vračarić iz Vojnotehničkog instituta i major dr Dalibor Petrović iz Uprave za strategijsko planiranje.

Pronalasci predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije izazvali su veliko interesovanje, kako posetilaca tako i stručnog žirija, o čemu svedoče i nagrade koje su dobili.

Zlatne medalje „MAKINOVA“ dodeljene su VTI-ju za pronalazak „Tehnologija izrade detonacionog sečiva male linarne mase eksplozivnog punjenja“ autora Dušana Vračarića, Slavice Terzić i Dragana Ilića i TOC-u za pronalazak „Padobranski akvizicioni sistem“ autora kapetana Nebojše Lukića. Zlatna medalja „EKONOVA“ dodeljena je VTI-ju za pronalazak „Crevo elastično za gorivo“ autora Milana Božinovića dok je specijalno priznanje „Zlatna plaketa“ dodeljeno majoru Daliboru Petroviću „za poseban doprinos pronalazaštvu i inventivnom stvaralaštvu“.

Pre toga kapetan Lukić je na Međunarodnoj izložbi pod nazivom "Pronalazaštvo - Beograd 2011" osvojio zlatnu medalju sa likom Nikole Tesle.

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Važniji linkovi

Pratite nas